zaterdag 17 november 2012

RECEPT: Kiejsvloâ zonder mellek bè Hesselse spikkeloâsbojjem en ananasgeleij



Mijn keuze voor De Grote Thuisbak in Hasselt werd 'Kiejsvloâ zonder mellek bè Hesselse spikkeloâsbojjem en ananasgeleij'.
Oftewel voor de niet-Hasselaren: Kaastaart zonder melk met een bodem van Hasseltse speculaas en ananasconfituur ;-)






INGREDIËNTEN:

Speculaas:

500g zelfrijzende bloem
325g kandijsuiker
250g sojaboter
2 eieren
100g amandelen, fijngehakt
1el speculaaskruiden
2tl kaneelpoeder

Vulling:

4 brikjes kokosmelk
2 pakjes vanille-suiker
4el fijne suiker
300g ananassap
100g confituursuiker (3:1)
100g pure chocolade

De brikjes kokosmelk moeten minstens 1 dag en nacht in de koelkast, zodat het zeker de kans krijgt om te stollen.
De droge ingrediënten voor de speculoos samen mengen.
Boter en geklutste eieren erbij en het geheel kneden tot een glad deeg.
Laat het deeg een nacht rusten in de koelkast.

De oven voorverwarmen op 175°C.

Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en duw er een laag speculaasdeeg op.
Bak af in 20 minuten.

Open de brikjes kokosmelk, giet het vocht af (lekker om pannenkoeken van te bakken, je vervangt dan gewoon de melk door het vocht en vult eventueel aan met melk) en verzamel de stevige brokken in een aparte kom.
Klop de kokos op met de vanillesuiker en de fijne suiker in enkele minuten.
Giet de slagroom in de springvorm, strijk vlak en laat opstijven in de koelkast.

Smelt de chocolade, smeer het dunnetjes uit over een vel bakpapier en plaats het in de koelkast om terug hard te worden. Als je de taart gaat afwerken, de chocolade ook al uithalen, zodat hij terug wat kan opwarmen, dan is hij minder breekbaar en makkelijker te bewerken.

Breng de suiker en het ananassap samen aan de kook, laat een 4-tal minuten doorkoken en laat afkoelen.

Als de slagroom is opgesteven, haal je hem uit de springvorm en verwijder voorzichtig het bakpapier. Strijk de randen glad met een mes of spatel. Bedek het oppervlak van de taart metde ananasconfituur en strijk glad.
Snij stroken van de chocolade (iets hoger dan je taart) en plooi en duw ze tegen de rand van je taart.
Laat de taart nog even opstijven in de koelkast en hij is klaar om op te dienen!



Lots of smikkel-love,

Djoelie








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

>