Het hele kneed-, rijs- en bakproces, het heeft iets magisch en ontspannends.
Bakken met een bakmix is gemakkelijk, maar als je zelf je bloem en eventuele toevoegingen (zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes,...) kiest, heb je toch net iets meer vrijheid.
Als het op brood aankomt, ben ik van het idee 'hoe meer graantjes, hoe liever'.
Dus zonder verder nog teveel getreuzel een gemakkelijk recept voor een heerlijk krokant meergranenbrood.
INGREDIËNTEN:
600 g meergranenbloem naar keuze
340 ml koud water
20 g sojaboter
5 g droge gist
Snuifje zout
Eventueel extra granen, pitten, zaden,...
Doe de meergranenbloem in een deegkom. Als je je brood liever wat lichter hebt, kan je een deel vervangen door gewone, witte bloem.
Maak een kuiltje in de bloem.
Op de rand strooi je de droge gist en het zout. In het kuiltje giet je het water en de boter.
Zet een pak witte bloem klaar, zodat je je werkblad kan bestuiven en bloem bij je deeg kan mengen indien nodig.
Begin nu met 1 hand het deeg te mengen.
Wanneer het stilaan een geheel begint te vormen, stort je alles uit de kom op een met bloem bestoven werkblad en begin te kneden. Kneed het deeg stevig door, totdat het een mooi glad en elastisch geheel vormt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Leg dit deeg in een propere deegkom, bedek met een propere handdoek en laat 45 minuten rijzen, of totdat het in volume verdubbeld is.
Haal het gerezen deeg uit de kom en druk wat plat op een met bloem bestoven werkblad.
Vorm het deeg nu in de gewenste vorm. Een bol op een bakplaat voor een rond brood of een rechthoek die je oprolt tot een dikke worst en in een bakvorm legt voor een lang brood.
Bedek weer met de propere handdoek en laat voor een tweede maal rijzen gedurende 45 minuten.
Aan het einde van de tweede rijs, verwarm je de oven al voor op 220°C.
Met een scherp mes kan je nu kleine inkervingen maken in de bovenkant van het brood. Dan krijg ja achteraf een lekker professioneel uitziend brood ;-)
Schuif het brood in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten totdat het goudbruin ziet.
Als je wilt testen of je brood doorbakken is, haal je het even uit de oven en klop je eens op de onderkant ervan. Klinkt het hol? Dan is het volledig doorbakken en kan je het brood op een roostertje laten afkoelen.
Enkele tips bij het bakken van brood:
- Elke bloem is verschillend! Dit betekent dat je soms meer of minder water moet toevoegen om een glad deeg te kunnen kneden. Krijg je het niet tot 1 geheel en is je deeg veel te brokkelig, doe er dan beetje bij beetje wat water bij en kneed steeds door en herhaal dit totdat je een mooi deeg krijgt. Anderzijds kan je deeg veel te kleverig zijn (het blijft plakken aan je handen en aan de tafel), dat duidt dan weer op teveel water. Je kan er steeds wat extra bloem (ik gebruik witte bloem voor het gemak) over verstuiven en eronder kneden. Blijf bloem toevoegen totdat je deeg mooi elastisch en niet meer kleverig is.
- Kneden, kneden en nog eens kneden! Het is zowat het basisbeginsel van brood bakken, want als je niet genoeg kneedt, wordt er geen goed glutennetwerk gevormd en zal je brood later niet goed kunnen rijzen. Met andere woorden, eindig je dan met een baksteen omdat er geen lucht meer in zit :-P
- Je kan ook kneden in een KitchenAid, al heb ik daar geen ervaring mee en vertrouw ik steevast om mijn handen. Kneden is bovendien een goede training voor je armspieren, 2 vliegen in 1 klap! ;-)
- Verse gist of droge gist? Beiden zijn even goed om te bakken. Je moet alleen een andere hoeveelheid gebruiken. Typisch hanteert men volgende verhouding: 10g droge gist = 30g verse gist. Verse gist moet je bovendien oplossen in het lauwwarme water en het geheel giet je in een kuiltje, terwijl je droge gist op de rand van de bloem strooit en het water in het kuiltje giet.
- Als je je brood extra kans wilt geven om te rijzen, kan je een ovenschotel onderin de oven plaatsen wanneer je hem voorverwarmt. Wanneer je dan je deeg in de oven schuift, gooi je wat ijsblokjes in de ovenschotel. Door de hitte gaan deze smelten en meteen voor veel stoom zorgen in je oven. Door dit vocht, zal je brood niet zo snel een korst vormen en blijft er bijgevolg meer tijd over waarin het kan rijzen.
- Vers brood snijden gaat niet zo vlot! Ik treed niet in de details over het waarom, maar er bestaat een wetenschappelijke uitleg voor (geïnteresseerden wil ik daar gerust mee lastigvallen :p ). Laat je brood dus steeds helemaal afkoelen, alvorens je er boterhammen van gaat snijden, anders kan je wel eens voor verrassingen komen te staan.
Zelfgebakken meergranenbrood met huisgemaakte aardbeienconfituur en een groene smoothie. Een ontbijt als geen ander! :-) |
Met deze tips kan er, mijns inziens, niets meer misgaan. Heb je toch nog problemen of vragen, twijfel dan niet om ze te stellen! Misschien weet ik wel raad :-)
Lots of smikkel-love,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten