donderdag 25 oktober 2012

RECEPT: Zomerse tiramisu

Zomer in een potje <3
Straks is het spaghetti-avond van de Akabe-scouts van mijn zus.
Iedereen van de leiding moet dan een nagerecht meebrengen, zodat de gasten kunnen kiezen uit een heel dessertenbuffet.
Zusterlief weet dat ik niet veel mag, dus vroeg ze me of ik geen Djoelie-approved dessert wou maken (gemakkelijk voor haar ook wel, dan moet zij zelf niet staan kokerellen ;-) )
Nuja, ik vind koken zelf niet zo erg dus leek het mij het ideale moment om mijn favoriete tiramisu-recept om te toveren tot een Djoelie-approved gerechtje! :-)
Het is eigenlijk een heel zomers en fris receptje.
Maar.. een beetje zomer en zon in huis brengen kan nooit kwaad.
Zeker niet met dat superkoud weer van de laatste dagen! :)






INGREDIËNTEN:


5 brikjes kokosmelk (de roze brikjes van de Delhaize zijn goed hiervoor)
2 pakjes vanillesuiker
9 el fijne suiker (+3 el voor de afwerking)
1 blik ananas schijven
1 pak speculaasjes (type Lotus)
11 el kokosschilfers (+ 7el voor de afwerking)
Scheut rum/malibu/batida de coco/...

Zet de brikjes minstens een dag en een nacht van tevoren in de koelkast, tot je voelt dat ze hard zijn geworden.
De melk gaat dan schiften in een melkachtig vocht en een hardere brok.
Deze harde brok klop je op met de suiker, klop er daarna de kokosschilfers bij.
Giet de ananas af en hou het sap bij.
Snij de ananas in blokjes en giet het sap samen met een scheut drank in een diep bord.
Neem een grote kom of verschillende kleine kommetjes.
Doop de koekjes in het ananassap en leg ze op de bodem van de kom.
Verdeel er de helft van de ananas-blokjes over.
Doe hierover de helft van de kokosroom.
Leg een 2e laag koekjes gedoopt in ananassap, blokjes ananas en bedek met de rest van de kokosroom.
Plaats de kom in de koelkast om op te stijven.
Vlak voor het serven doe je de rest van de kokosschilfers samen met de rest van de suiker in een koekenpan, verhit en roer door met een houten spatel.



Na een tijdje begint de suiker te smelten en te karameliseren rond de kokos.
Je krijgt dan bruine krokantje 'korstjes' en je keuken/hele huis begint naar geroosterde kokos te ruiken. Yummieyummie!!! :-)

Kokoskorstjes


Haal de pan van het vuur en doe de kokos meteen in een apart kommetje, anders blijft het verder bakken door de hete pan en dan gaat het verbranden.
Strooi deze korstjes over de kokosroom, leg er eventueel de resterende ananasblokjes op en dien op.
Smakelijk! :-)



PS: Het melkachtig kokosvocht moet je zeker niet weggooien!
Het is perfect om er kokos-pannenkoeken mee te bakken.
In dit recept kan je de sojamelk vervangen door het kokosvocht. Als je niet genoeg kokos hebt, doe je er nog wat sojamelk bij. Voor de extra kokoservaring meng je nog wat kokosschilfers onder het beslag.
En voor de volledige kokos-smaakexplosie strooi je wat van de gekarameliseerde kokos met wat extra suiker over je pannenkoeken. Succes gegarandeerd!

En dit is het resultaat. The FULL coconut-experience!


Lots of smikkel-love,

Djoelie




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

>