zondag 19 mei 2013

RECEPT: Brioche-taart

Een klassieker die àltijd smaakt :-)


INGREDIËNTEN:


2 x gistdeeg taartbodem (klik hier voor het recept)

1 pakje puddingpoeder
500 ml soja-melk
70 g fijne suiker
1 pakje vanillesuiker
2 handjes vol parelsuiker
100 g rozijnen, geweekt en afgegoten
1 ei, om te bestrijken
5 el poedersuiker
Wat water



Bereid het gistdeeg zoals hier beschreven staat.
Tijdens de eerste rijs bereid je een stevige pudding volgens de instructies op het pakje, met de suiker en de vanillesuiker.
Gebruik maar een half litertje sojamelk zodat hij niet te loperig wordt.
Laat afkoelen in de pan met een deksel erop, zodat er geen dik vel op wordt gevormd.

Na de eerste rijs, verdeel je het deeg in 2 delen, waarvan het ene ietsje groter is dan het andere.
Het kleinere deel rol je uit tot een cirkel ter grootte van je taartvorm.
Leg deze lap deeg in een taartvorm bekleed met bakpapier, prik de bodem in met een vork en laat even staan.
Het grotere deel rol je uit tot een rechthoek van zo'n 3-4 mm dik.
Smeer 1/3 van de pudding uit op de taartbodem, de rest smeer je uit op de rechthoekige lap deeg.
Doe hetzelfde met de parelsuiker en de geweekte rozijnen.
Rol de rechthoek strak op over de lange zijde en snij er rolletjes van zo'n 2-3 cm van.
Leg de rolletjes in de taartbodem, geef ze hierbij nog wat ruimte om te rijzen.
Eventuele extra rolletjes kan je op een bakplaat bekleed met bakpapier leggen, dan heb je nog wat extra koffiekoeken :-)
Laat de taart en de koeken nog een half uurtje rijzen, onder wat plastic folie in plaats van een handdoek.
Met de pudding is het nogal plakkerig, dus dan zou je een hele vieze handdoek krijgen... :)
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bestrijk de taart en de koeken met een geklutst ei en bak ze goudbruin in 30 minuten.
Als je taart in de oven staat, kan je al het glazuur bereiden.
Meng hiervoor de bloemsuiker met wat water tot een lopend glazuur en zet even aan de kant tot de taart uit de oven kan.
Als de taart net uit de oven komt, bestrijk je hem met het glazuur en laat hem dan verder afkoelen op een roostertje.
Dien op met een goei jat koffie en smikkelen maar! ;-)



























Lots of smikkel-love,

Djoelie



3 opmerkingen:

  1. Dit is mijn aller-aller favoriete taart!
    In Antwerpen is dit helaas niet te vinden en telkens naar Limburg rijden voor taart is een beetje te gek ;-)
    Dus wat ben ik blij om dit recept tegen te komen!
    Het ziet er superlekker uit, ik ga het binnenkort zeker ook maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. maak deze taart al jaren,heb zelf maar bedacht hoe het moet ,had geen recept,waar ik ze presenteer krijg ik wel veel lof over de smaak,( ben daar wel blij mee ), ga ze morgen weer bakken voor een dames groep van +/- 18 dames , veel plezier Kristel,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier kan Jeroen Meus nog wat van leren...

    BeantwoordenVerwijderen

>