Om dat te vieren wou ik nog eens iets bakken met appelsienen.
Toen ik op internet ergens een foto zag van deze supermooie taart, kon ik natuurlijk niet anders dan ervoor gaan en deze heerlijke, zoete, kleverige en sappige appelsien-amandelcake te proberen.
Het lijkt gek om de schil mee op te eten, maar geloof me, probeer dit recept eens uit, het is zeker de moeite! :-)
INGREDIËNTEN:
450 g fijne suiker
2 pakjes vanillesuiker
2 appelsienen
110 g amandelpoeder
150 g sojaboter, gesmolten
4 eieren
150 g zelfrijzende bloem
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Vet een ronde springvorm (24cm diameter) in met wat boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem. Zet even aan de kant.
In een steelpan breng je 125 ml water aan de kook met de helft van de fijne suiker.
Snij de 'kontjes' van de appelsienen en snij ze verder in dunne schijfjes.
Doe deze schijfjes bij de suikerstroop en laat een kwartiertje doorkoken.
Klop in een grote mengkom de eieren met de rest van de fijne suiker en de 2 pakjes vanillesuiker een 10-tal minuten tot je een wit luchtig mengsel (een ruban) krijgt.
Spatel gesmolten boter, bloem en amandelpoeder door het eiermengsel.
Schik de appelsienschijfjes op de bodem van de springvorm. Giet er de suikerstroop over en verdeel hierover het beslag.
Bak in de onderste helft van de voorverwarmde oven goudbruin in 40 minuten, of tot een breinaald proper uit de cake komt.
Laat even afkoelen in de vorm alvorens de taart om te draaien.
TIP: De suikerstroop is nog loperig, is te lekker om verloren te laten gaan en maakt het geheel eigenlijk gewoon lekker sappig, dus je draait de taart het beste om op een grotere taartvorm of plateau met opstaande rand. Tijdens het verdere afkoelen van de taart, zal de suikerstroop dan stilaan in de cake dringen :-)
Laat de taart volledig afkoelen alvorens je hem serveert, hij is zelfs nog lekkerder als hij ijskoud uit de koelkast komt!
Lots of smikkel-love,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten