Daardoor ben ik verwend op vlak van broodbeleg, want de gekochte versie is nooit zo lekker als wanneer je hem zelf kookt.
Zo gauw ik het huis uit ging, zette ik mama's traditie verder.
Waarom ook niet?
Je kan zelf variëren in smaken, combinaties en soorten fruit.
En bovendien kan je hem met wat minder suiker maken, waardoor hij minder zoet is en de echte fruitsmaak echt goed tot zijn recht komt.
Omdat de zomer nog even op zich laat wachten, breng ik met mijn abrikozen-lavendel confituur al een beetje zon op je boterham!
INGREDIËNTEN:
1,5 kg abrikozen500 g confituursuiker 3:1
Citroensap
3 el lavendelbloemetjes
Enkele confituurpotten
Begin met het wassen van je abrikozen.
Haal de steen eruit en snij ze in blokjes.
Weeg je fruit, vul terug aan met citroensap tot 1,5 kg en meng er de lavendel door.
Dek af met een deksel, zet op een middelhoog vuurtje en laat het fruit zachtjes stuk koken.
Hou het wel goed in het oog en roer af en toe door, zodat het zeker niet aanbrandt.
Terwijl de abrikozen gekookt worden, heb je tijd om je bokalen te steriliseren.
Hiervoor giet je gewassen confituurpotten en deksels vol met kokend water.
Laat ze enkele minuten staan, giet ze voorzichtig leeg zodat je je niet verbrandt en laat omgekeerd op een proper gewassen keukenhanddoek staan tot je ze kan vullen.
Wanneer je abrikozen plat gekookt zijn, voeg je de confituursuiker toe.
Roer door en laat nog enkele minuten pruttelen.
Je weet dat je confituur voldoende gekookt is, als: wanneer je een druppeltje confituur op een koud bord laat vallen en dit meteen opstijft.
Nu is het tijd om je bokalen te vullen met je zelfgemaakte confituur.
Giet ze net niet vol, sluit met de deksel en draai meteen om om ze ondersteboven op een handdoek te laten afkoelen.
Na een tijdje, zal je merken dat de confituurdeksels zich "vacuüm trekken".
Als dat gebeurd is, kan je de pot omdraaien zodat de confituur terug naar de bodem kan zakken (want hij is nog niet helemaal opgesteven) en helemaal laten afkoelen.
Dit is niet per se nodig, maar als de confituur opstijft tegen het deksel aan, lijkt het alsof hij sneller vies wordt aan de rand.
Bewaar in een donkere kast, zolang de pot nog toe is.
Eens je hem hebt open gedaan, bewaar je de confituur best in de koelkast.
Heerlijk op een vers boke, bij wat witte yoghurt, als vulling in een taart,...
Geniet van een klein beetje zomer op je bord!
Tip 1: Koop je fruit in de zomer en maak dan meteen een hele lading confituurpotten, zodat je het hele jaar door zelfgemaakte confituur kan eten.
Tip 2: Hou allerlei glazen bokalen bij van bvb confituur, groentenpaté,... Als je deze afwast, kunnen ze perfect dienen als nieuwe confituurpotten.
Tip 3: Als je niet genoeg confituurpotten hebt, om een jaarvoorraad confituur aan te leggen, kan je in de zomer (want dan is fruit meestal goedkoper) een voorraadje fruit invriezen. Als je dit meteen in zakken van 1,5 kg doet, kan je het hele jaar door verse confituur maken.
Lots of smikkel-love,
Een heerlijke confituur, maar is het niet gevaarlijk om lavendel te gebruiken? Dit kan toch soms een zeepsmaak geven.
BeantwoordenVerwijderen