woensdag 15 oktober 2014

RECEPT: Gezonde brownies met een geheim ingrediënt

Ik was al enige tijd geïntrigeerd door een recept voor gezonde brownies, want ze gebruikten er wel een speciaal ingrediënt in. Ik geloofde er niet meteen in en wou de proef op de som nemen (ik blijf natuurlijk een wetenschapper en heb bewijs nodig!).
En wat blijkt? Iedereen die proefde, merkte iets anders aan de brownies, maar kon niet thuisbrengen van waar de speciale smaak kwam.
Wanneer ik hen meldde dat het zwarte bonen waren, keken ze me dan ook verbaasd aan.
Daarop zeg ik: Experiment geslaagd! :-)
En ze waren bovendien nog eens vegan!

woensdag 1 oktober 2014

RECEPT: Meergranenbrood

Velen gaan me raar vinden wanneer ik dit zeg, maar van tijd tot tijd heb ik ineens goesting om brood te bakken!
Het hele kneed-, rijs- en bakproces, het heeft iets magisch en ontspannends.
Bakken met een bakmix is gemakkelijk, maar als je zelf je bloem en eventuele toevoegingen (zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes,...) kiest, heb je toch net iets meer vrijheid.
Als het op brood aankomt, ben ik van het idee 'hoe meer graantjes, hoe liever'.
Dus zonder verder nog teveel getreuzel een gemakkelijk recept voor een heerlijk krokant meergranenbrood.



RECEPT: Ciabatta's

Bij een bbq of bij een heerlijk romige pastasaus, kan 1 ding niet ontbreken: kraakverse ciabatta's!
Meestal kopen we hier thuis de afbak-variant uit de supermarkt, opdat we steeds iets achter de hand (lees: in de voorraadkast) hebben in geval van nood.
Maar zoals met alles wat ik zie, wou ik ook dit eens proberen zelf te maken. Want wie kan zichzelf nu een hobbybakker noemen, zonder ooit deze Italiaanse klassieker geprobeerd te hebben?!?
En wat blijkt, het is helemaal niet zoveel werk en wel 1000 keer zo lekker dan een gekochte ciabatta!
Probeer vooral zelf eens en verras je gasten bij je volgende diner eens met zelfgebakken ciabatta-brood. Wedden dat ze ervan gaan smullen :-)

Vegan Challenge

Wie onder jullie heeft al gehoord van de Vegan Challenge?


dinsdag 19 augustus 2014

RECEPT: Bounty-brioche taart

Op een dag wou ik bakken en had ik gigantische goesting in brioche-taart. Maar zoals jullie wel weten, bak ik niet graag 2 keer hetzelfde en aangezien ik hier al een recept voor heb, besloot ik er een variant op te maken.
Chocolade en kokos zorgen steevast voor een smaakbom, dus ik ging me te buiten.
Met een ontzettend zware en zondige taart tot gevolg, "ma lekker dat da was!" :-)

maandag 14 juli 2014

RECEPT: Kruidige rabarberrepen

In de berging kwam ik een hele zak vol verse rabarber tegen.
Aangezien mama nog maar pas aardbei-rabarber confituur maakte, wist ze niet goed wat ermee aanvangen.
Ik had al lange tijd een receptje op mijn 'nog te maken'-lijstje staan dat hiervoor geknipt was, namelijk rabarber-repen.

Ingevroren deeg raspen lijkt wat raar, maar het werkt! En de combinatie van rabarber met kardemom is verrassend speciaal maar lekker.

Een eenvoudig receptje dat lekker en relatief gezond is, want beperkt in vetstof. Je hoeft je dus niet al te schuldig te voelen als deze repen geen lang leven toegeschreven zijn ;-)

dinsdag 8 juli 2014

RECEPT: Koffie-kardemom-chocoladetaart

Een tijdje terug hadden we een kleine reünie met de meisjes van de opleiding die naar Nicaragua trokken. We werden bij onze begeleidster thuis uitgenodigd voor een hapje. Zelf zorgden we voor drank, aperitiefhapjes en dessertjes. Voor deze gelegenheid bakte ik een echte chocoladebom!

De koffie en de kardemom gaan super samen met de zwarte chocolade, zeker een receptje voor wanneer je last hebt van een zware chocolade-craving ;-)

maandag 7 juli 2014

Back in action

3, 2, 1, ... START!

Na een lange rustpauze, blaas ik Djoelie's smikkeltjes nieuw leven in!

donderdag 26 september 2013

RECEPT: Supermooie appelsien-amandeltaart

Mijn allergie voor citrusvruchten is gebeterd na een jaar mijn dieet aangepast te hebben.
Om dat te vieren wou ik nog eens iets bakken met appelsienen.
Toen ik op internet ergens een foto zag van deze supermooie taart, kon ik natuurlijk niet anders dan ervoor gaan en deze heerlijke, zoete, kleverige en sappige appelsien-amandelcake te proberen.
Het lijkt gek om de schil mee op te eten, maar geloof me, probeer dit recept eens uit, het is zeker de moeite! :-)


INGREDIËNTEN:


450 g fijne suiker
2 pakjes vanillesuiker
2 appelsienen
110 g amandelpoeder
150 g sojaboter, gesmolten
4 eieren
150 g zelfrijzende bloem

dinsdag 17 september 2013

RECEPT: Carrot cupcakes

Toen ik klein was, vertelden we regelmatig de mop van de worteltjestaart.
Ik wou de proef op de som nemen en eens testen of dat nu echt zo vies is.
Want in Amerika eten ze dat per slot van rekening toch graag, die typisch Amerikaanse 'carrot cake'.
Ik maakte ze wel in cupcake-formaat, want dat is gemakkelijker mee te nemen naar school/werk/... :-)

INGREDIËNTEN:


240 g bloem
240 g kandijsuiker
200 g soja-boter
3 eieren
2 tl bakpoeder
2 tl kaneelpoeder
2 tl speculaaskruiden
1 tl zout
300 g geraspte wortels
100 g grofgehakte pecannoten
50 g geschaafde amandelen

RECEPT: Churros

Een receptje dat al enige tijd klaar staat, maar foto's waarvoor ik nu pas de tijd heb gevonden om ze te bewerken :-)
Heerlijk met een tas dikke chocolademelk: Churros ofte 'suikerfrieten'.

INGREDIËNTEN:


1 l water
1,5 tl zout
350 g bloem
1 zakje bakpoeder
3 eieren
5 el plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie, omdat we geen andere in huis hadden, maar zonnebloem is beter, die heeft een neutrale smaak)
Fijne suiker, naar smaak
Eventueel kaneelpoeder

maandag 9 september 2013

RECEPT: 'Cinnamon roll' koekjes

Varianten op favoriete recepten maken is altijd leuk. 'Cinnamon rolls' zijn superlekkere koekjes/broodjes.


Dus ik toverde ze al om tot een 'cinnamon roll' pie
Maar onlangs kwam er op Pinterest een receptje voorbij van harde koekjes gebaseerd op deze alom gekende kruidige zoete broodjes. 
Dat kon ik natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan en wat ben ik (en mijn huisgenoten!) blij dat ik ze heb getest :-)

Met soja-boter is het een probleem om een hard deeg (type zanddeeg) te maken omdat het nooit zo stevig wordt als gewone boter. Dus het was een beetje prullen en smodderen, maar wat doe je anders op een rustige zondagnamiddag in de vakantie he?! ;-)

maandag 2 september 2013

RECEPT: Notenkoekjes

Met het nieuwe schooljaar in het achterhoofd een receptje dat snel, gezond en koolhydraatvrij is.
Met andere woorden een perfect snackje voor onderweg of om mee te nemen naar school.

INGREDIËNTEN:

110 g pecannoten
15 g kokospoeder
30 g amandelpoeder
1 el + 1 tl citroensap
70 g suiker
1 eiwit, licht opgeklopt

zondag 25 augustus 2013

RECEPT: Chocolat chip speculoos

Mijn 2 favoriete koekjes zijn American cookies (ofte chocolat chip cookies) en dikke Hasseltse speculoos.
Dus waarom niet het beste van 2 werelden combineren?
Het is behoorlijk zoet, maar dat kan er wel in bij mij.
Een sterke tas koffie erbij en dat zoete is meteen gebroken :)

INGREDIËNTEN:


1 x Hasseltse speculoos
150 g zwarte chocolade, in stukjes gehakt

donderdag 8 augustus 2013

Barcelona, una ciutat al meu cor

Afgelopen weekend ging ik op citytrip naar Barcelona met de mama en de zus.
Met een 100% Barcelona in de hand trokken we erop uit.
Ramblas, Boqueria (overdekte markt met superveel fruit, groenten, verse vis, ....), het strand, Sagrada Família, Park Guëll,... Stuk voor stuk mooie plekjes in een prachtige stad :)
Natuurlijk hoort lekker eten en drinken ook bij een reisje!
Je hebt van die toeristen die van Mc Donalds via KFC naar het Hardrock-café gaan, maar dat zegt ons niets. Wij zijn meer voor de speciale, kleine originele adresjes!

maandag 29 juli 2013

RECEPT: Chocolade-amandel cake met kardemom

Al lange tijd hadden we kardemompeulen in de kruidenkast liggen, maar ik wist nooit goed wat ermee te doen.
En als ik me verveel, blader ik graag door kookboeken of schuim ik foodblogs op naar inspiratie.
Zo ontdekte ik verschillende recepten met chocolade en kardemom, dus dat moest wel een gouden combinatie zijn :)
Uiteindelijk ging ik voor een receptje uit 1 van mijn vele chocolade-kookboeken en paste het een klein beetje aan.
Zo moesten er bijvoorbeeld maar 4 peulen in, maar heb ik dat al wat vermeerder en uiteindelijk mocht er naar mijn smaak zelfs nog meer kardemom bij. Dus dat zal voor een volgende keer zijn! :-)

donderdag 18 juli 2013

RECEPT: Havermoutpap voor luierikken

Zoals de titel doet vermoeden is dit een easy-peasy receptje voor havermoutpap.
Gezond, goed vullend en snel klaar!
Zelfs de grootste luierik kan dit maken ;-)
Bovendien maak je dit de avond op voorhand al klaar, zodat het perfect is voor wanneer je 's morgens weinig tijd hebt om te ontbijten.
Top op dagen dat ik al om iets na 5 op moet voor mijn vakantiewerk!

INGREDIËNTEN:


30g havermoutvlokken
1el chiazaad
1el lijnzaad
120ml sojamelk
Topping naar keuze (bvb. aardbeien, geprakte banaan, appelmoes, hazelnoten,...)

maandag 15 juli 2013

RECEPT: Pina colada sorbet

Mmmm, niets zegt meer zomer dan een lekker cocktail.

In feite ben ik momenteel mijn allergie voor citrusvruchten aan het testen met een heerlijk frisse mojito! :-D (Later meer daarover)

Is er dan iets beter dan zo'n lekker drankje om te toveren tot een dessert?
Je hebt slechts 2 ingrediënten en een food processor nodig!
Ik heb een ijsmachine gebruikt, maar het is ook mogelijk er zonder denk ik :)

Hier gaat-ie....

maandag 1 juli 2013

RECEPT: Bananenbrownies

5 jaar geleden begon ik aan mijn opleiding Bio-Ingenieurswetenschappen aan de KULeuven.
5 jaar zwoegen en zweten op dikke cursussen, lange labodagen en moeilijke examens, met een zwaar (maar leuk!) thesis-jaar als kers op de taart.
De thesis werd ingeleverd, de laatste blok begon, nog mijn thesis presenteren voor een jury, de laatste examens (zoiets met laatste, loodjes en zwaar!) en deze week was het eindelijk zover: mijn allerlaatste examen als studente Bio-Ingenieur! :-D

Nu dat allemaal achter de rug is, kan ik eindelijk beginnen aan een zwaarverdiende vakantie!
En hoe kan ik mijn vakantie nu beter inzetten dan met een lekker baksel?! :)

In de fruitmand lagen verschillende bananen te verpieteren, dus ging ik op zoek naar een recept waarvoor rijpe bananen nodig zijn. Omdat ze al zo zwart als chocolade zagen, kon dat er natuurlijk niet aan ontbreken!
En vermits er nog geen recept voor brownies op mijn blogje staan, werden het dus deze bananenbrownies.
Bijkomend voordeel voor de geïnteresseerden: ze zijn veganistisch! :-)

maandag 3 juni 2013

RECEPT: Noten-banaan granola

Opstaan, loopschoenen aandoen en een paar toertjes gaan doen op de Finse piste.
Dan op kot terug aankomen en tijdens het uitpuffen een halve appeltje in schijfje snijden, wat yoghurt met homemade confituur erbij en tot slot wat zelfgemaakte granola erover strooien.
Een gezond en lekker ontbijtje dat je verzadigd houdt tot de middag.
Het perfecte begin van een productieve blokdag lijkt me! :-)


Wil je zelf ook eens zo'n heerlijk krachtontbijt maken, lees dan zeker verder! Want moeilijk is het niet, lekker en gezond des te meer ;-)

zaterdag 1 juni 2013

Homemade granola

Op de foodblogs is het precies de laatste nieuwe hype om zelf granola of muesli te maken.
Althans, op mijn Blogger-leeslijst zijn de voorbije weken verschillende receptjes voorbijgekomen.
Bananengranola, pecan-amandel granola, kaneel-lijnzaad granola,...
Ze komen er in alle smaken en geuren.
Maar bij elk van de receptjes is de conclusie: niet veel werk, gemakkelijk en natuurlijk gezonder en lekkerder dan die uit de winkel.
Dus waarom zou ik het niet een keertje uittesten?

woensdag 22 mei 2013

RECEPT: Zelfgemaakte oreo's

Oreo's zijn zo ongeveer de lekkerste koekjes die er bestaan.
Jammergenoeg, zijn ze (net als bijna alle koekjes uit de winkel) niet Djoelie-approved... :-(
Een receptje voor homemade Oreo's stond dan ook al heeeeeel lang op mijn 'nog te maken'-lijstje :-)
De voorbije week zag ik een vriendin een Oreo-brownie eten op een terrasje, dus ik kreeg er al zin in!
Toen verscheen er op de Standaard ook nog dit artikel.
Dus ik moest en zou eindelijk dat receptje eens uittesten!

De koekjes en de vulling apart doen al heel hard denken aan de Oreo's.
Maar smeer ze op elkaar en je proeft bijna een stukje hemel!
Oke, ik overdrijf misschien, maar ik ben gewoon zo blij eindelijk nog eens Oreo's te kunnen eten zonder er ziek van te worden :-)
Benieuwd? Lees dan verder en probeer dit zeker eens uit!

maandag 20 mei 2013

De kers op de taart

Het voorbije jaar heb ik heel veel in de bakkerij en het labo gestaan.
Ongeveer 24 kg boter, 24 kg suiker, 450 eieren en 24 kg bloem heb ik tot een 150-tal cakes gebakken.
Cakes waarop ik veel testjes heb uitgevoerd en die ik uiteindelijk zelfs bijna beu gezien was.
Ja, zelfs ik geraak bakken en cakes blijkbaar beu! :-D
Het was hard werken en ook wel stressen, maar vorige week dinsdag kon ik eindelijk de kers op de taart zetten.
Ik kon naar de copyshop om mijn thesis af te drukken en in te binden!
Ziehier het resultaat waar ik wel wat trots op ben :-)



Dat is dan ook meteen de reden waarom het hier de laatste tijd zo stil was.
Ik heb nog wel wat gebakken, maar wanneer ik aan mijn computer zat was dat om te schrijven aan mijn thesis en had ik dus niet veel tijd om mijn blogje up-to-date te houden..
Sorry daarvoor!
Maar ik maak het zeker goed, want ik heb nog wel wat receptjes in petto voor jullie! :-)

Stay tuned en dan kunnen jullie binnenkort de keuken in duiken om zelf Oreo's, crème brulée-taart, soezen en goeie smodder (ik kan er echt geen betere naam voor verzinnen) te bakken! :-)

Lots of smikkel-love,

Djoelie



zondag 19 mei 2013

RECEPT: Brioche-taart

Een klassieker die àltijd smaakt :-)


INGREDIËNTEN:


2 x gistdeeg taartbodem (klik hier voor het recept)

1 pakje puddingpoeder
500 ml soja-melk
70 g fijne suiker
1 pakje vanillesuiker
2 handjes vol parelsuiker
100 g rozijnen, geweekt en afgegoten
1 ei, om te bestrijken
5 el poedersuiker
Wat water

zondag 28 april 2013

RECEPT: Glacéekes

Glacéekes zijn van die typische patéekes van bij de bakker.
Maar zoals met zoveel koeken: Als je er zelf maakt, geniet je er eens zo hard van!
Glacéekes zijn bovendien niet eens zo moeilijk.
Dus zeker eens proberen!
Je kan er vast en zeker punten mee scoren op de zondagse koffie/bij je schoonmama/... ;-)

INGREDIËNTEN:


4 vierkantjes bladerdeeg uit de diepvries (ik gebruik die van de Delhaize, die zijn Djoelie-approved :) )
1 x banketbakkersroom (klik hier voor het recept)
4 el bloemsuiker
Wat water
>