zondag 26 oktober 2014

RECEPT: Groene smoothies

Online was de rage al een tijdje aan de gang, dus toen mama in de zomer een reuze-grote zak spinazie kreeg van vrienden en we het niet kregen opgegeten, besloot ik het eens te proberen: groene smoothies!
Vers gemaakt en nog mooi frisgroen ziet het er best smakelijk uit, maar van zo gauw je niet-groene ingrediënten (frambozen, blauwbessen, aardbeien,...) toevoegt of de smoothie even laat staan, verandert de kleur al snel naar een redelijk onsmakelijk-uitziend papje.
Maar laat je daardoor zeker niet afschrikken! Want al bij al is het wel lekker, zeeeeeer gezond en
bovendien kan je eindeloos variëren in je recepten.
Vaak is het een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar onderaan deze post plaats ik een lijstje van mijn geslaagde en minder geslaagde combinaties. Laat dit jullie echter niet tegenhouden om zelf creatief aan de slag te gaan ;-)
Dus wil je eens iets nieuw proberen als ontbijt, wil je wat gezonder gaan eten maar weet je niet waar te beginnen of ben je je gewone fruitsmoothies beu, probeer dan zeker eens een groene smoothie in plaats van ontbijt!


INGREDIËNTEN:


1 cup groen (spinazie, broccoli, selder, groene kool,...)
1,5 cup fruit
1 cup vloeistof (water, soja-/haver-/...melk, vruchtensap,...)

Om jullie een beetje een idee te geven, 1 cup groen komt voor mij overeen met ongeveer een goede handvol spinazie-bladeren. Deze was je best eerst, verwijder de vieze bladsteeltjes en snij ze eens grof door met een mes alvorens je ze in de blender gooit.
Giet hierbij al een scheutje van de vloeistof en laat de blender zijn werk doen.
Afhankelijk van hoe sterk je blender is, zal dit gemakkelijker of moeilijker gaan. Soms helpt het om de blender af en toe uit te zetten en de bladeren wat meer aan te stampen. Of je kan ook ineens alle vloeistof toevoegen.
Het is gewoon belangrijk dat je eerst zorgt dat je bladeren helemaal fijn gemixt zijn, want als je de andere ingrediënten gaat toevoegen, gaat dit niet meer zo vlot gaan.

Dus eens je bladeren goed 'geblend' zijn, kan je je fruit toevoegen. Blend nog wat door, proef of het zoet genoeg is (je kan natuurlijk wat agave-siroop, suiker,... naar smaak toevoegen).

Giet in een glas en laat je gezonde ontbijt smaken!

Een niet zo groene smoothie door de combinatie van broccoli met kleurrijk fruit.


Je kan zo ongeveer alles toevoegen aan een groene smoothie, daardoor kan hij er soms niet meer groen uitzien, maar dat betekent daarom nog niet dat het zijn "titel" van groene smoothie kwijt is ;-)
Nog enkele tips bij het maken van smoothies (of ze nu groen zijn of enkel uit fruit bestaan):
- Als je kiwi toevoegt, kan je hiermee best wachten tot heel op het einde. Als je kiwi te lang mixt, gaan de pitjes kapot en dan krijg je een hele bittere smaak ten koste van de lekkerheid van je smoothie!
- Je moet wat in het achterhoofd houden, wil je andere toevoegingen doen zoals chiazaad, lijnzaad, zonnebloempitten,... Chiazaad moet je even laten weken in je vloeistof alvorens je ze in de blender gooit. En lijnzaad of andere pitten kan je best al blenden voordat je er iets anders bij gooit, zelfs voor het groen, anders krijg je ze niet stuk en dan komen de voedingsstoffen niet zo goed vrij.
- Heb je 's morgens niet veel tijd of lig je gewoon liever 5 minuten langer in je bed, dan kan je je groene smoothie ook de avond ervoor klaarmaken. Giet hem dan gewoon in een flesje/meeneembeker/glazen bokaal/... en laat je vooral niet afschrikken door de vieze kleur die hij aanneemt. Want zelfs al ziet hij bruin, nog zal hij een pak gezonder zijn dan een kom suikerrijke cornflakes ;-)


Een cocktail voor ontbijt, zonder alcohol weliswaar, is een vliegende start voor je dag!


Enkele voorbeelden van combinaties:
- spinazie/banaan/peer/aardbeien/lijnzaad/kokosmelk
- spinazie/lijnzaad/kiwi/banaan/frambozen (kan perfect uit de diepvries!)/kokosmelk
- spinazie/peer/avocado/aardbeien/kokosmelk (jakkie!)
- spinazie/peer/aardbeien/frambozen/water
- spinazie/ijsbergsla/banaan/nectarine/appelsiensap
- broccoli/banaan/nectarine/frambozen/dadels/appelsiensap
- selder/peer/wortel/frambozen (eihkes!)
- spinazie/ananas/chiazaad/kokospoeder/kokosolie/water (Mijn favoriet, want doet wat denken aan een piña colada!)
- ...

Lots of smikkel-love,

Djoelie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

>